Тръмп: Биткойнът е измама, искам доларът да бъде валутата на света

"Не го харесвам", отсече 45-ият президент на САЩ

08.06.2021 | 13:22 Редактор: Искра Ангелова
Тръмп: Биткойнът е измама, искам доларът да бъде валутата на света

Биткойнът е "измама", която засяга стойността на американския долар, заяви пред Fox Business 45-ият президент на Съединените американски щати Доналд Тръмп.

"Биткойнът изглежда като измама. Не го харесвам, защото е още една валута, която се конкурира с долара", казва той. И допълва, че иска доларът да бъде "валутата на света".

Коментарът му идва ден след новините, че Ел Салвадор  се готви да приеме биткойна като законно платежно средство. 

Нийл Уилсън, главен пазарен анализатор в Markets.com, подчертава в коментар, че bitcoin не е валута, а по-скоро "актив, като акция или облигация". "Въпреки че поскъпна значително, той е твърде волатилен, за да бъде валута", посочва още Уилсън, цитиран от BBC и money.bg.

И посочва, че повечето хора, които купуват криптовалутата, го правят с цел инвестиция, а не за да го харчат. 

Уилсън не е съгласен и с твърдението на Тръмп, че криптовалутата заплашва американския долар — макар че може да представлява заплаха за златото.

"Начинът, по който Америка упражнява влиянието си по света, е най-вече чрез долара. И няма да се откаже от това, затова и не виждам биткойна като заплаха", твърди той. И допълва, че правителствата не харесват идеята хората сами да създават валута. "Изглежда ще толерират криптовалутите известно време, но в крайна сметка ще създадат свои дигитални валути и ще изтикат биткойна".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК