Биткойнът падна под $32 000

С по над 12% поевтиняват и другите две основни криптовалути – етер и рипъл

09.06.2021 | 09:11 Редактор: Искра Ангелова
Биткойнът падна под $32 000

Биткойнът удължава загубите във вторник, като за известно време цената му падна под 32 хил. долара.

Причина за разпродажбата не е съвсем ясна, но най-вероятно е свързана с притеснения за сигурността на криптовалутата, след като американските власти успяха да си върнат по-голяма част от откупа, платен на хакерите, атакували Colonial Pipeline, съобщава CNBC.

Според съдебни документи разследващите са успели да получат достъп до паролата на биткойн портфейла на един от хакерите. Парите впоследствие са били възстановени от работна група във Вашингтон, създадена като част от усилията на администрацията в борбата с киберпрестъпленията.

Минути след 20 ч. българско време биткойнът поевтинява с близо 10% до 32 163,05 долара.

С по над 12% поевтиняват и другите две основни криптовалути – етер и рипъл. При доуджкойнът спадът е от над 10%, показват данни на CoinDesk.

През април 2021 г. изглеждаше като страхотна година за дигиталните активи, като цената на биткойна премина прага от 60 хил. долара за първи път. Но последвалият срив в стойността разтърси увереността в пазара. През миналия месец криптовалутата поевтиня с близо 30 хил. долара и цената ѝ е почти 50% под абсолютния си връх.

В момента стойността на токена нараства с едва 9% спрямо началото на годината, въпреки че продължава да е почти тройна спрямо същия период година по-рано.

В понеделник американските власти обявиха, че са конфискували 2,3 млн. долара в биткойни, платени на DarkSide – криминалната организация зад атаката срещу тръбопровода Colonial, която причини сериозни затруднения в преноса на гориво в САЩ.

Четете цялата статия на Investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК