МВФ към Ел Салвадор: Премахнете биткойна като законно платежно средство

Причината - криптовалутата крие големи рискове

27.01.2022 | 10:35 Редактор: Искра Ангелова
МВФ към Ел Салвадор: Премахнете биткойна като законно платежно средство

Международният валутен фонд (МВФ) призова първата страна в света, която прие биткойна като законна за разплащане валута - Ел Салвадор, да спре да я използва. Причината: "биткойнът крие големи рискове".

Директорите на борда на МВФ призоваха властите да стеснят обхвата на закона за биткойна колкото се може по-бързо и да премахнат статута му на законното платежно средство, според изявление, цитирано от Bloomberg.

През септември миналата година латиноамериканската държава стана първата страна в света, която позволи на потребителите да използват криптовалутата във всички транзакции, наред с американския долар. Решението на смятания за доста ексцентричен президент Наиб Букеле доведе до мащабни протести заради опасения, че ще донесе нестабилност и инфлация в бедната страна. И това вече се случва. След срива на криптопазара, биткойнът загуби около половината от стойността си от ноември месец 2021 година.

МВФ предупреди президента Наиб Букеле за рисковете, които криптовалутата крие за страната, особено в момента, като подчерта, че ще бъде трудно да се получи заем от институцията.

Според официалното изявление на властите на Ел Салвадор, към момента страната е загубила около $20 милиона. А малко след като глобалният крипто пазар се срина, президентът Букеле промени профила си в Twitter, публикувайки фотошопирано изображение на себе си, на което е облечен в униформа на McDonald's. Той се пошегува, че скоро сънародниците му могат да го видят наистина да смени професията си. Чувството му за хумор не се прие особено добре от гражданите на Ел Салвадор, като мнозинството от тях изобщо не одобрява виртуалните пари, информира Money.bg.

Когато Ел Салвадор въведе виртуалната валута като законно платежно средство, правителството пусна ново приложение за дигитален портфейл, раздавайки по $30 в биткойн на всеки гражданин. В цялата страна бяха инсталирани и над 200 нови банкомата. През ноември миналата година президентът Букеле обяви планове за изграждане на Биткойн град в основата на вулкан в Ел Салвадор, като проектът трябва да се финансира с криптовалутата.

Официалната позиция на местните власти е, че въвеждането на биткойна като официална валута в страната е начин за стимулиране на икономическото развитие и работните места.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Голям майтапчия е този Букеле Сигнализирай за неуместен коментар