НАСА скочи срещу сателитния интернет на Мъск - може да предизвика сблъсъци в Космоса

Ако бъдат разположени 30 хил. устройства, това ще увеличи значително броя на проследяваните обекти

16.02.2022 | 14:49 Редактор: Жаклина Иванова
НАСА скочи срещу сателитния интернет на Мъск - може да предизвика сблъсъци в Космоса

Бизнесът на Илън Мъск за сателитен интернет подхранва опасенията на един от най-важните клиенти на SpaceX - НАСА - за задръствания и потенциални сблъсъци на стотици километри над Земята.

SpaceX увеличава броя на разположените сателити, за да захранва Starlink - високоскоростната интернет услуга, която компанията разпространява на пазари по целия свят.

През януари SpaceX поиска от Федералната комисия по комуникациите (FCC) в САЩ да разреши на компанията да използва определена конфигурация за 30 хил. допълнителни сателита, които ще изпрати в небето с течение на времето. Тези спътници представляват по-голямата част от флота от 42 хил. спътника, който SpaceX се надява да разгърне в крайна сметка за Starlink.

В цитирано от Wall Street Journal писмо до FCC от началото на февруари НАСА заяви, че ако бъдат разположени 30 хил. устройства, това ще увеличи значително броя на проследяваните обекти в Космоса - повече от пет пъти в някои по-ниски орбити.

"Подобно увеличение в тези ограничени височинни диапазони по своята същност води до допълнителен риск от сблъсъци с отломки", се казва в писмото на космическата агенция.

НАСА разчита на SpaceX да превозва астронавти до Международната космическа станция и плаща на компанията и за други мисии. В кореспонденцията си до агенцията НАСА не се противопоставя на плановете на компанията.

"Координацията на космическия трафик е ключова област на загриженост за НАСА", се казва в изявлението. SpaceX не е коментирала темата пред WSJ.

Четете повече по темата в investor.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК