Полети с най-мощната ракета на Мъск ще струват драстично по-малко пари

Starship трябва да може да достига орбити за по-малко от 10 млн. долара на летене

11.02.2022 | 10:13 Редактор: Жаклина Иванова
Полети с най-мощната ракета на Мъск ще струват драстично по-малко пари

Илън Мъск заяви, че огромната ракета на неговата космическа компания скоро ще може да достига орбити на значително по-ниски цени.

Starship трябва да може да достига орбити за по-малко от 10 млн. долара на полет в рамките на две-три години, каза Мъск по време на презентация в четвъртък в южната част на Тексас, откъдето компанията планира да изстреля космическия кораб.

Starship е най-голямата и най-мощната ракета, която SpaceX е построила до момента. Мъск изтъкна, че презентацията в четвъртък е била първата актуализация на компанията за ракетата от почти две години насам, пише The Wall Street Journal. SpaceX е частна компания и не разкрива финансова информация, като например приходи или разходи.

"Като се изключат фиксираните разходи, цената може да бъде още по-ниска. Колкото повече изстрелвания на Starship, толкова по-ниска ще бъде напълно отчетената цена на полет", уточни Мъск.

По време на събитието в Тексас, на чийто драматичен фон се извисяваше космическият кораб с височина 120 метра, който Мъск предвижда един ден да превозва хора до Марс, най-богатият човек в света заяви, че е силно уверен, че Starship ще достигне орбита тази година.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК