Facebook с голeми промени, касаещи езика на омразата в мрежата

Увеличават защитата на активисти и журналисти срещу тормоз и нападки

14.10.2021 | 10:56 Редактор: Тодор Петров
Facebook с голeми промени, касаещи езика на омразата в мрежата

Facebook вече ще брои активистите и журналистите като "неволни" публични личности и така ще увеличи тяхната защита срещу тормоз и нападки.

Компанията, която позволява по-критични коментари към публични личности, отколкото към частни лица, променя подхода си към тормоза на журналисти и "защитници на правата на човека", които според нея са в полезрението на обществеността поради тяхната работа, а не поради самите тях.

Facebook е под широко наблюдение от страна на световните законодатели и регулаторни органи заради практиките й за модериране на съдържание и вредите, свързани с нейните платформи.

Facebook прави разлика между публични личности и частни лица в защитата, която предоставя по време на онлайн дискусии. На потребителите обикновено е позволено да призовават за смърт на знаменитости в дискусиите в платформата, стига да не маркират или директно да споменават въпросната знаменитост. 

Те не могат да призовават за смърт на частно лице, или сега журналист, съгласно политиките на Facebook.

Facebook вече няма да допуска тежко и нежелано сексуализиращо съдържание, унизителни сексуализирани фотошоп изображения или рисунки или директни негативни атаки срещу външния вид на човек, например в коментари към профила на публична личност.

Четете още по темата в bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК