Кошмарите за Facebook едва сега започват, служител направи скандални разкрития

Гигантът е загърбил етичните норми и безопасността

05.10.2021 | 14:37 Редактор: Тодор Петров

Седемчасовият срив на Facebook и приложенията Instagram и WhatsApp, собственост на гиганта, доведе до поражения на компанията на всички фронтове. Акциите ѝ се сринаха, а собственикът ѝ Марк Зукърбърг изпадна с едно място в класацията на най-богатите. 

Тракерът Downdetector съобщи за невиждан брой досега сигнали от потребители. Наложи се Facebook да използва платформата на конкурента си Twitter, за да съобщи, че вероятно основната причина прекъсването е грешна промяна в конфигурацията. 

Компанията заяви, че няма доказателства, че данните на потребителите са компрометирани. Повече от 3,5 милиарда души използват Facebook, Messenger, Instagram и WhatsApp. Сривове от такъв мащаб са рядкост. Прекъсване през 2019 г. остави Facebook и другите му приложения почти недостъпни по целия свят за повече от 14 часа. 

А според сайта "Форчън" това струва на основателя на Facebook Марк Зукърбърг приблизително 6 млрд. долара заради срива на акциите на компанията. Така Зукърбърг изпадна до петото място в Индекса на милиардерите на Bloomberg. 

И това далеч не е най-големият проблем пред Facebook. Сривът стана само ден след скандални разкрития на бивш служител на компанията, според която гигантът е загърбил етичните норми и безопасността. 

"Facebook осъзна, че ако промени алгоритъма да е по-безопасен за хората, те ще прекарват по-малко време на сайта, ще отварят по-малко реклами, компанията ще изкарва по-малко пари", заяви Франсис Хауген. 

Проучвания са показали, че постове, които съдържат омраза и поляризират, карат хората да коментират по-лесно. От компанията отрекоха обвиненията. Днес Хаугън ще бъде изслушана в Сената на тема "Защита на децата онлайн" - за изследванията на компанията за ефекта на Instagram върху психичното здраве на младите потребители. 

Американските законодатели открай време се опитват да докажат, че Facebook влияе пряко и на политическата обстановка.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК