Facebook: Неправилна промяна в конфигурацията е виновна за срива

Прекъсването е най-голямото, проследявано някога от групата за уеб мониторинг Downdetector

05.10.2021 | 12:50 Редактор: Теодора Патронова
Facebook: Неправилна промяна в конфигурацията е виновна за срива

Facebook Inc обвини неправилна промяна в конфигурацията си за почти шестчасовото прекъсване в понеделник, което попречи на 3,5 милиарда потребители на компанията да имат достъп до социалните й мрежи и услуги за съобщения като WhatsApp, Instagram и Messenger.

Няколко служители на Facebook, които отказаха да бъдат посочени, казаха, че смятат, че прекъсването е причинено от вътрешна грешка в начина, по който интернет трафикът се насочва към нейните системи.

Неизправността на инструментите за вътрешна комуникация и други ресурси, които зависят от същата мрежа, за да работят, е усложнила грешката, казват служителите. Експертите по сигурността заявиха, че неволна грешка или саботаж от страна на вътрешен човек също са правдоподобни.

Прекъсването на Facebook е най-голямото, проследявано някога от групата за уеб мониторинг Downdetector.

Прекъсването беше вторият удар за гиганта в социалните мрежи в последните дни. 

Акциите на Facebook спаднаха с 4,9% до 326,23 долара при затварянето на търговията в Ню Йорк - най-големият им дневен спад от ноември миналата година, на фона на по-широките продажби на технологични акции в понеделник.

Скоро след като прекъсването започна, Facebook призна, че потребителите имат проблеми с достъпа до нейните приложения, но не предостави никакви подробности относно естеството на проблема или каза колко потребители са засегнати.

Снимка: БГНЕС

Четете повече в bloombergtv.bg. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК