Огромен скандал с Instagram в САЩ, отнесоха го директори във Facebook

Платформата е обвинявана от тийнейджърите за увеличаване на тревожността и депресията

01.10.2021 | 15:05 Редактор: Юлия Христова
Огромен скандал с  Instagram в САЩ, отнесоха го директори във Facebook

Facebook се оказа обект на критики в четвъртък заради усилията си да таргетира деца. Членовете на комисия към Сената на САЩ обвиниха компанията, че е пренебрегнала вътрешните си проучвания, които са показали, че Instagram е вреден за голяма част от тийнейджърките, пише Wall Street Journal.

По време на тричасово изслушване представителите на комисията безмилостно притискаха един от директорите на Facebook да обясни повече за вътрешните документи, разкрити от WSJ, които показват, че Instagram влошава проблемите с начина, по който децата възприемат външния си вид, като проблемът е силно изразен сред момичетата. Платформата също така е обвинявана от тийнейджърите за увеличаване на тревожността и депресията.

"Instagram е тази първа детска цигара, която цели да пристрасти децата рано. Използва натиска от околните, свързан с популярността, и застрашава тяхното здраве. Facebook е точно като голяма тютюнева компания, предлагаща продукти, които знае, че са вредни за здравето на млади хора, но им ги дава прекалено рано", коментира сенатор Ед Марки.

Главният директор по сигурността на Facebook Антигонa Дейвис многократно оспори думите на изслушващите, посочвайки, че продуктите на компанията "всъщност носят добавена стойност и обогатяват живота на тийнейджърите“.

"Във Facebook приемаме много сериозно неприкосновеността, сигурността и благополучието на всички, които използват нашата платформа, особено на по-младите хора в нашите услуги“, коментира тя.

Цялата статия четете в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК