Разкриха злоупотреби на Google в Индия, компанията е засегнала незаконно конкуренти

Южнокорейски регулатор я глоби $180 млн. за блокиране на персонализирани версии на Android

18.09.2021 | 17:42 Редактор: Жаклина Иванова
Разкриха злоупотреби на Google в Индия, компанията е засегнала незаконно конкуренти

Google е злоупотребила с господството на своята операционна система Android в Индия, използвайки своя "огромен финансов капацитет", за да засегне незаконно свои конкуренти, установи антимонополният орган в страната след  двугодишно разследване, предава Ройтерс.

Google е намалила "способността и стимула на производителите да разработват и продават устройства, работещи с алтернативни версии на Android", сочи доклад от юни на разследващото звено на Индийската комисия по конкуренцията (CCI).

Американският технологичен гигант коментира за Ройтерс, че очаква с нетърпение да работи със CCI, за да "демонстрира как Android е довел до по-голяма конкуренция и иновации, а не до по-малко".

Google все още не е получила доклада от разследването. CCI не е отговорила на запитването за коментар по въпроса. От ръководството на CCI ще разгледат доклада и ще дадат на Google шанс да се защити, преди да бъде издадена окончателна заповед, която може да включва глоба. Интернет гигантът ще може да обжалва решението в индийски съдилища.

Това е поредният антимонополен проблем за Google в Индия, където срещу компанията се водят няколко разследвания – на приложението ѝ за разплащания и друго за пазара на умни телевизори, пише investor.bg.

Компанията е разследвана и в Европа, Съединените щати и на други пазари. Тази седмица южнокорейски регулатор я глоби 180 млн. долара за блокиране на персонализирани версии на Android.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК