Google и Apple премахнаха приложение за гласуване, създадено от поддръжници на Навални

То включва препоръки за стратегията на лидера на опозицията „Интелигентно гласуване“

17.09.2021 | 23:40 Редактор: Юлия Христова
Google и Apple премахнаха приложение за гласуване, създадено от поддръжници на Навални

Приложение за гласуване, създадено от поддръжници на изтъкнатия критик на Кремъл Алексей Навални, беше премахнато от онлайн магазините на Google и Apple в Русия в началото на парламентарните избори в страната, съобщава CNN.

Иван Жданов, ключов съюзник на държания в затвор дисидент, публикува в Twitter изображение на имейл, който според него е изпратен от Apple, потвърждавайки, че приложението е блокирано. В имейла се посочва, че приложението, наричано още Navalny, е премахнато, тъй като Русия определя Фондацията за борба с корупцията на Навални като „екстремистка“. Следователно приложението има съдържание, което се счита за „незаконно“ в страната. 

Приложението Navalny включва препоръки за стратегията на лидера на опозицията „Интелигентно гласуване“, която призовава руснаците да гласуват тактически в подкрепа на кандидат, който е най-способен да замени действащия президент.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че счита стратегията за гласуване като „провокация“, която вреди на избирателите.

Цялата статия четете на investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК