Регулаторът на интернет в Русия блокира сайта на Навални

Този ход идва само седмици преди парламентарните избори през септември

26.07.2021 | 23:00 Редактор: Юлия Христова
Регулаторът на интернет в Русия блокира сайта на Навални

Регулаторът на интернет в Русия "Роскомнадзор" блокира сайта на критика на Кремъл Алексей Навални, navalny.com, както и 48 сайта на хора и организации, свързани с него, съобщи екипът на Навални, предаде Ройтерс.

Този ход идва само седмици преди парламентарните избори през септември и последва съдебно решение през юни, което одобри искането на прокурорите да се обявят организации, свързани с Навални, за екстремистки, като на практика ги постави извън закона.

Сподвижникът на Навални Леонид Волков отбеляза в приложението за съобщения "Телеграм", че екипът скоро ще обясни как планира да избегне блокирането на сайта. Навални, най-видният вътрешен критик на президента Владимир Путин, излежава 2 години и половина затвор затвор за нарушения на условна присъда, които според него са изфабрикувани. Хвърлянето му в затвора обтегна отношенията на Русия със Запада, който настоя за освобождаването му и критикува решението за екстремизма.

Екипът на Навални популяризира така наречената стратегия за "интелигентно гласуване", за да подкрепи най-силните противници на управляващата партия "Единна Русия" във всеки избирателен район на изборите през септември, пише "Монитор".

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК