Мария Захарова: Алексей Навални е агент на САЩ

Причината - американските критики на решението на Русия да обяви за "екстремистки" организациите на критика на Кремъл

10.06.2021 | 14:30 Редактор: Жаклина Иванова
Мария Захарова: Алексей Навални е агент на САЩ

Движението на руския опозиционер Алексей Навални е ръководено от САЩ. Това заяви днес говорителката на външното министерство Мария Захарова в Москва в отговор на американските критики на решението на Русия да обяви за "екстремистки" организациите на основния критик на Кремъл, предаде Франс прес.

"Бързината, с която Вашингтон тази нощ осъди решението на руското правосъдие да забрани всички структури на Навални, показва, че той всъщност е "техен агент", посочи Мария Захарова.

Два часа след оповестяването на решението те излизат със специално изявление, възмути се тя пред радио "Вести-ФМ", говорейки за САЩ. 

"Те проявяват такова политическо усърдие, защото са засегнати хора, контролирани от тях, хора, които бяха подкрепяни от тях политически и по други начини", добави говорителката.

Навални е в затвора от януари. Неговите привърженици винаги са отричали да имат някаква връзка със западни сили и са наричали тези твърдения лъжи, целящи да ги опорочат. Кремъл обаче дори заяви, че опозиционерът сътрудничи с чуждестранни разузнавания, предаде БТА.

Русия лансира мащабна съдебна офанзива срещу опозиционерите и по-специално близките до Навални след ареста му през януари при завръщане от Германия. Там той се възстановяваше от отравяне, разпоредено според него от Владимир Путин.

Забраната на организациите, обявени за "екстремистки", дава основания привърженици на Навални да не бъдат допуснати да се кандидатират на парламентарните избори наесен.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК