За Ричард Брансън няма граници, ще популяризира астро-туристическото пътуване

Космическия самолет ще бъде носен от такъв с двоен фюзелаж

11.07.2021 | 13:00 Редактор: Юлия Христова
За Ричард Брансън няма граници, ще популяризира астро-туристическото пътуване

Десетилетия след като извая репутацията си на богат смел магнат в поредица от експедиции с лодки и балони, Ричард Брансън е готов да популяризира процъфтяващото си астро-туристическо начинание, като премине и последната граница пред най-богатите хора на планетата.

Virgin Galactic Holding Inc на Брансън трябва да изпрати пътническия ракетен самолет на компанията, VSS Unity, в първия си тестов полет с пълен екипаж до ръба на космоса, а британският милиардер и основател на компанията е сред шестте лица, които ще участват пътуването.

Космическия самолет ще бъде носен от такъв с двоен фюзелаж, наречен VMS Eve до надморска височина от 50 000 фута, където Unity ще бъде освободен и с помощта на ракетен двигател ще достигне горните граници на атмосферата на Земята

На върха на полета си на около 90 км над пустинята в Ню Мексико, екипажът ще изпита няколко минути безтегловност, преди да направи спускане обратно към Земята.

Ако всичко върви по план, полетът ще продължи около 90 минути и ще завърши там, където е започнал - на писта на космодрума "Америка" близо до подходящо наречения град Истина или последствия (Truth or Consequences.), пише "Ройтерс".

Изстрелването е насрочено за 7 часа сутринта местно време (около 16:00 българско) в неделя. Мисията бележи 22-ия тестов полет на космическия кораб и четвъртата мисия на компанията с екипаж извън земната атмосфера, пише bloombergtv.bg.

Но тя ще бъде първата, която ще носи пълен набор от космически пътешественици - двама пилоти и четирима „специалисти по мисии“, Брансън сред тях.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК