Кой пръв ще лети в Космоса: Брансън изпреварва Безос в милиардерската надпревара

Мъск все още не е определил дата за космическия си полет

02.07.2021 | 11:38 Редактор: Десислава Атанасова
Кой пръв ще лети в Космоса: Брансън изпреварва Безос в милиардерската надпревара

Милиардерът-предприемач Ричард Брансън ще пътува до ръба на космоса с тестовия полет на Virgin Galactic Holdings Inc на 11 юли, съобщи в четвъртък фирмата за космически туризъм на Брансън, побеждавайки колегата си астронавт-милиардер Джеф Безос в космическата надпревара.

Успешният полет на Брансън на борда на космическия самолет VSS Unity на Virgin ще бъде ключов етап в надпреварата за въвеждането на нова ера на частни търговски космически пътувания, пише "Ройтерс".

Това също би означавало, че Брансън ще пътува отвъд земната атмосфера преди Безос, основателят на конкурентното предприятие за космически туризъм Blue Origin.

Безос, който основа гиганта Amazon.com Inc, ще лети в космоса на 20 юли, заедно с брат си Марк, пилота Уоли Фънк и досега неидентифицирано лице, което плати 28 млн. долара, за да се присъедини към суборбиталната разходка.

Състезанието, в което участва и изпълнителният директор на SpaceX Илън Мъск, е въплащение на оптимизма, че космическите пътувания ще станат масови, тъй като се доказват зараждащите се технологии и се намаляват разходите.

UBS изчисли, че туристическият космически пазар може да достигне до 3 млрд. долара годишно до 2030 г. Мъск не е определил дата за космическия си полет.

Повече по темата четете на Bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК