България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Милиардери се надпреварват за полети в Космоса, ще стъпим на Марс 2026-2028 г.

"Мъск превозва почти редовно хора с капсула до орбита около Земята", каза астрофизикът Тихомир Димитров

05.07.2021 | 09:42 Редактор: Жаклина Иванова

На 20 юли обикновени хора ще се качат в космическа ракета за необикновено пътуване - първото в космическия туризъм. В него ще участва и 82-годишна жена, която ще стане най-възрастният човек, предприел подобно пътуване. Колко струва това приключение и подготвя ли се човечеството да заживее в Космоса?

"Обикновени и необикновени хора могат да се качат в Космоса. Колко да бъдат обикновени тези хора - милиардер ще плати 28 млн. долара, за може да се качи в тази космическа капсула, която се намира на върха на неизползваема ракета и е изградена от чисто нова ракета от компанията на Илън Мъск. Ракетата ще полети вертикално нагоре към Космоса", каза астрофизикът Тихомир Димитров пред "България сутрин".

Той отбеляза, че космосът е сравнително близо, както и че е трудно да се ходи дотам, тъй като трябва да се лети нагоре.

"Учуден съм, че на борда ще има 82-годишна дама. За космическите полети всички астронавти трябва да се подготвят допълнително, но с това условие, че ще прекарват в Космоса повече време. Условията на безтегловност имат негативни и трайни последици върху човешкия организъм - атрофиране на мускулите, изтъняване на човешките кости", добави Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Астрофизикът уточни, че в случая това не е така, тъй като е кратък полетът - той ще трае около 10-15 минути в безтегловност. Гостът добави, че ракетата ще се връща обратно контролирано на стартовата площадка, откъдето е излетяла.

Относно това дали се надпреварват милиардерите случайно в тази битка за Космоса, той е категоричен, че в случая става въпрос за голямо състезание кой да бъде първи.

"Ако трябва да бъдем точни, Илън Мъск превозва почти редовно хора с капсула до орбита около Земята. Астронавтите, които се качват на борда на космическите кораби на Space X, обикалят Земята за около час и половина. Те посещават международна космическа станция", допълни още астрофизикът.

Димитров обясни, че системите са така направени, че да бъдат възможно на-благоприятни за човека. Той изрази надежда, че съвсем скоро човечеството ще "кацне" на Марс.

"Обективно фактите показват, че около 2026-2028 година ще кацнем на Марс, гледайки как се развива разработката на новата ракета на Space X. Правят се вече редовни тестове. Това ще бъде най-голямата ракета в света. Ще има неминуемо провали, но те ще бъдат преди да се качи човек там. Космическият кораб ще може да качи 50 души", посочи той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК