Първа в света: Германия пуска автомобили без шофьори

Това трябва да се случи още през 2022 г.

23.05.2021 | 12:16 Редактор: Тодор Петров
Първа в света: Германия пуска автомобили без шофьори

Германските депутати дадоха "зелена светлина" на законопроект, който ще позволи на изцяло автономни превозни средства да се движат по обществените пътища още през следващата година.

Автобуси без шофьори и други автономни превозни средства скоро биха могли да излязат по улиците на Германия, след като депутатите от долната камара на парламента одобриха нови правила за самоуправляващите се автомобили. Мярката вече преминава в горната камара или парламента, Бундесрата, за одобрение, преди да влезе в сила. 

След като бъде одобрена, това ще бъде първата в света правна рамка за интегриране на автономни превозни средства в редовен трафик, според германското правителство, съобщава "Дойче Веле", цитирана от БГНЕС.

От 2022 г. законопроектът ще позволи да бъдат пуснати в експлоатация автобуси без шофьори, както и автономни автобуси на обществения транспорт, които ще се движат по определени маршрути. На автономни превозни средства също ще бъде разрешено да превозват стоки, а двойни режими могат да се използват за автоматизирано паркиранена паркинги за доставка.

Самоуправляващите се автомобили за широката общественост също ще бъдат разрешени в редовен трафик, въпреки че експертите изчисляват, че ще минат години преди автомобилите да се утвърдят на пазара. 

Крайната цел на изследователите да намалят процента на фатални пътнотранспортни произшествия със самоуправляващи се автомобили все още среща големи препятствия в усъвършенстването на безопасността на автономните превозни средства.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Сигурно,ама не
преди 2 години
В Китай вече пуснаха.Байду преди една седмица пусна напълно автономна кола..Информацията ви е мики маус Сигнализирай за неуместен коментар