Компютърни заложници: Защо правителствата не забраняват хакерския откуп?

Миналата година хакерите на DarkSide са натрупали състояние от 90 млн. долара от жертви

20.05.2021 | 18:27 Редактор: Жаклина Иванова
Компютърни заложници: Защо правителствата не забраняват хакерския откуп?

Събитията, свързани с киберпрестъпността, подновиха призивите към правителствата да забранят плащанията на откуп на хакери, съобщава BBC.

Управляващите злонамерения софтуер Ransomware ежедневно държат компютърни системи като заложници, искайки големи суми от жертвите, за да възстановят достъпа.

Изпълнителният директор на Colonial Pipeline призна, че компания е платила на хакерите близо 4,5 милиона долара миналата седмица, след като атаката принуди компанията да спре дейност.

Изследванията на анализаторите на Bitcoin Elliptic показват, че това е само капка в морето. От август миналата година хакерите на DarkSide са натрупали състояние около 90 млн. долара от откупи, платени от 47 жертви.

DarkSide е една от многото хакерски банди, които печелят огромни суми от холдингови компании, училища, правителства, дори болници.

Атаките със софтуера Ransomware предотвратява достъпа на жертвите до системите или данните им, докато не бъде платен поискания откуп. Правоприлагащите органи по света все повече призовават жертвите да не плащат. Даването на откупи всъщност не е обявено за незаконно. Много организации плащат тайно.

"Повечето хора са на мнение, че в идеалния свят правителството ще забрани плащането на откупи. Проблемът е, че не живеем в идеален свят. В света, в който живеем, забраната за плащания на откупи почти със сигурност би довела до игра на котка и мишка. Престъпниците биха насочили вниманието си към организации, които е най-малко вероятно да могат да се справят с присъствието им. Това например са болници, пречиствателни станции, доставчици на енергия и училища", сподели заместник-председателят и експерт по връзките с обществеността  в Rapid7, компания занимаваща се с киберсигурност Джен Елис.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК