Израел планира да изпрати четирима астронавти с ракета SpaceX

Проектът е част от по-големия за управление на първата търговска космическа станция

06.05.2021 | 12:10 Редактор: Юлия Христова
Израел планира да изпрати четирима астронавти с ракета SpaceX

Израелска мисия планира да изпрати четирима астронавти с ракета SpaceX в началото на следващата година, за да тества десетки нови технологии, които биха могли да дадат възможност за следващото поколение космически пътувания, пише Bloomberg.

"Носещата наименованието Rakia космическа мисия, включваща израелския бизнесмен Ейтан Стиббе, ще тества над 40 местно разработени технологии в Международната космическа станция", се казва в изявление на министерството на науката и технологиите на Израел в сряда.

"Тестваните технологии включват супер бързо зареждащи се батерии и вискозни течни телескопични лещи".

Проектът е част от по-големия проект на американската фирма Axiom Space да управлява първата търговска космическа станция. Космическите пътувания са готови да получат тласък от компании като Axiom, SpaceX на Илон Мъск и Blue Origin на Джеф Безос, които се опитват да комерсиализират това, което някога е било позволено само на държавни агенции. Редица страни се стремят да изпратят астронавти на Марс през следващите десетилетия.

"Над 100 души ще летят в космоса през следващите 10 години", смята Ран Ливне, главен изпълнителен директор на Ramon Foundation и ръководител на мисията Rakia.

Проектът зависи от способността на мисията да събере необходимите средства за покриване на разходите и одобрението на НАСА за технологиите, се казва в изявлението на министерството. Израелското правителство ще "отправи покана за съдействие за набиране на средства, след като бъде одобрен държавният бюджет“, а фондацията Ramon, създадена в чест на първия израелски астронавт, ще търси алтернативни източници на финансиране.

"Разработването на по-ефективни начини за наблюдение на здравето на астронавтите ще бъде от ключово значение за растежа на тази индустрия, тъй като мисиите стават все по-чести, но и все по-сложни. Около 75% от експерименталните технологии на борда ще бъдат свързани с животоподдържащите системи", каза изпълнителният директор на Ramon Foundation.

"Когато хората говорят за пътуване до Марс, това е мисия, която продължава от 2 до 3 г., но ние просто нямаме достатъчно информация за това как ще се отрази на тялото“.

Сред технологиите, които ще бъдат тествани, са диагностичната платформа за урина Healthy.io, която обработва снимки на измервателни пръчки, направени от смартфони, в клинични резултати в рамките на минути. В момента приложението се използва и в Обединеното кралство, пише bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

1
0 rate up comment rate down comment 0
Кико
преди 6 месеца
Затова са евреи! Умни,далновидни и навсякъде! Сигнализирай за неуместен коментар