Капсулата на SpaceX е кацнала успешно край бреговете на Флорида

Това е първото нощно кацане на американски екипаж след мисията на "Аполо 8" до Луната

02.05.2021 | 14:35 Редактор: Здравко Черкезов

Компанията на Илън Мъск SpaceX върна успешно на Земята четирима астронавти. Те прекараха близо 6 месеца на Международната космическа станция.

След няколко отлагания заради лошо време, малко преди 3 ч. сутринта американско време, капсулата "Драгън" на частната копания SpaceX се приводни успешно във водите на Мексиканския залив край Флорида. С това 168-дневната мисия на Международната космическа станция на американските астронавти Майк Хопкинс, Виктор Глоувър и Шанън Уоукър, както и на японеца Соичи Ногучи приключи.

"Връщането беше трудно. Апаратът беше в добро състояние, но 6-минутното прекъсване, когато не знаехме какво се случва с апарата, беше притеснително. Беше толкова хубаво, когато отново чухме гласа на Майк и видяхме как се отварят парашутите",  каза мениджърът на НАСА Кати Лудерс.

За времето прекарано на Международната космическа станция, астронавтите направиха 5 космически разходки, хиляди научни изследвания и технически изпитания. 

"Огромно удоволствие беше за нас, че Соичи Ногучи приключи успешно тази важна мисия. Тя отваря нова ера в комерсиалните космически полети", сподели Хироши Сасаки от японската космическа агенция.

Това беше първото среднощно приводняване на американски космически кораб след завръщането от Луната на "Аполо 8" през 1968 г. и най-дългата американска мисия в космоса. Капсулата беше изстреляна миналия ноември от космическия център Кенеди с ракетата "Фалкон 9". 

"Това беше невероятна мисия и целия екип на SpaceX се гордее. Очакваме капсулата да бъде докарана при нас, да я инспектираме и да я подготвим за нов полет", заяви представителят на SpaceX Ханс Коингсмен.

За по-малко от 12 месеца, компанията на Илън Мъск успя да изстреля до Международната космическа станция 3 мисии с общо 10 астронавти.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 2 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Международното космическа станция Сигнализирай за неуместен коментар