SpaceX се отдели от Международната космическа станция и потегли към Земята

Четирима астронавти са на борда

02.05.2021 | 09:27 Редактор: Никола Симеонов
SpaceX се отдели от Международната космическа станция и потегли към Земята

Космическата капсула на SpaceX се отдели от Международната космическа станция (МКС) и потегли към Земята с четирима астронавти на борда.

Това ще бъде първото среднощно приводняване на американски космически кораб след завръщането от Луната на "Аполо 8" през 1968 г.
Астронавтите от НАСА Майк Хопкинс, Виктор Глоувър и Шенън Уокър и японецът Соичи Ногучи са на път към дома със същата капсула "Драгън", която ги транспортира до МКС през ноември м.г. 

Капсулата трябва да навлезе във водите на Мексиканския залив край Панама сити, Флорида, към 3 часа след полунощ. Въпреки ранния час Бреговата охрана е изпратила в района допълнителни патрули, които да отстраняват евентуални среднощни наблюдатели. Приводняването на капсулата от първия пилотиран полет на "Спейс екс" през миналото лято стана в присъствието на нежелани зяпачи с плавателни съдове, което създаде рискове за сигурността.

Екипът на командира Хопкинс излезе в орбита на 15 ноември след старт от космическия център "Кенеди" на НАСА. Екипът, който ги смени на борда на МКС, пристигна преди седмица с капсула "Драгън" - същата, с която бе осъществен първият пилотиран полет на SpaceX, започнал миналата пролет.

По план Хопкинс, Глоувър, Уокър и Ногучи трябваше вече да са се завърнали, но силните ветрове в предвидения за приводняване район отложиха това. Компанията SpaceX и НАСА решиха, че най-благоприятно ще бъде времето в неделя преди зазоряване.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК