Apple е придобила около 100 компании за последните 6 години

На всеки три до четири седмици технологичният гигант се разширява

24.02.2021 | 09:40 Редактор: Ралица Братанова
Apple е придобила около 100 компании за последните 6 години

Apple е придобила около 100 компании през последните шест години, разкри изпълнителният директор на компанията Тим Кук, цитиран от BBC. Това се случва в компанията на всеки три до четири седмици, каза той пред годишното събрание на акционерите на Apple.

Технологичната компания наскоро обяви рекордни приходи от 111,4 млрд. долара  през фискалното първо тримесечие на 2021 г.

Кук каза на събранието на акционерите, че придобиванията са насочени най-вече към технологии и таланти, пише BloombergTV.bg,

Най-голямото придобиване на Apple през последното десетилетие беше покупката на Beats Electronics – производител на слушалки, основан от рапъра и продуцент Dr Dre, на стойност 3 млрд. долара. Друго придобиване беше софтуерната компания за разпознаване на музика Shazam за 400 млн. долара през 2018 г.

Най-често Apple купува по-малки технологични фирми и след това включва техните иновации в собствените си продукти. Един пример е PrimeSense, израелска компания за 3D сензори, чиято технология допринесе за FaceID на Apple.

Списъкът на Apple за придобивания и инвестиции е изключително разнообразен. През изминалата година Apple купи няколко компании за изкуствен интелект (AI), бизнеси за виртуална реалност, стартиране на плащания и бизнеси с подкасти.

През 2019 г. Apple купи Drive.ai –  стартъп, който използва изкуствен интелект за създаване на системи за самоуправление за автомобили, а през 2016 г. компанията взе и дял от 1 млрд. долара в китайската услуга Didi Chuxing.

Apple е изключително печеливш бизнес на стойност над 2 трлн. долара, така че разполага с много средства, които да вложи в придобиване.

Но дори да е купил 100 компании за шест години, Apple изглежда много селективна компания по отношение на това, което купува. Придобиванията на Apple всъщност са много по-сдържани от тези на много от нейните технологични конкуренти.

Снимка: Bloomberg LP

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК