Microsoft налива над $2 млрд. в стартъп за автономни коли

Cruise ще използва облачната услуга Azur

20.01.2021 | 11:05 Редактор: Ивет Арабова
Microsoft налива над $2 млрд. в стартъп за автономни коли

Microsoft инвестира в стартъпа за автономни коли Cruise на General Motors като част от стратегическо партньорство. Това е пореден знак за подновения интерес към технологиите за безпилотно шофиране след един сравнително кротък период, пише Wall Street Journal.

Microsoft попада сред група от компании, които ще инвестират над 2 млрд. долара в базираната в Сан Франциско Cruise, чийто мажоритарен собственик от 2016 г. насам е General Motors. Финансирането увеличава оценката на Cruise до 30 млрд. долара, обяви самият стартъп, спрямо 19 млрд. долара през пролетта на 2019 г.

GM увеличава инвестицията си в Cruise в рамките на финансовия кръг и ще запази мажоритарната си позиция, потвърди говорител на стартъпа. В кръга са се включили и досегашният инвеститор Honda Motor, както и други институционални инвеститори, които Cruise отказва да назове.

Съгласно условията на сделката Cruise ще използва облачната услуга Azure на Microsoft, за да пусне услуги за автономно шофиране. От години Cruise тества безпилотни коли в Сан Франциско и планира потенциална услуга за роботаксита. Освен това, обмисля възможностите за търговска дейност.

Главният изпълнителен директор на Cruise Дан Аман коментира, че участието на Microsoft ще помогне на Cruise да комерсиализира технологията. Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела пък заяви, че технологичният гигант иска да помогне на безпилотните автомобили да станат масови, информира Investor.bg.

По думите на GM Microsoft ще бъде нейният предпочитан доставчик на облачни услуги и ще ѝ помогне да фокусира веригите на доставките, както и да предложи нови дигитални услуги на клиентите. Цената на акциите на автомобилния производител нарасна с 5% преди началото на борсовия ден в САЩ, а книжата на Microsoft повишиха стойността си с близо 1%.

Снимка: Bloomberg/Brent Lewin

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК