Microsoft налива над $1 млрд. в център за данни в Гърция

"Това вкарва страната ни в XXI век", каза Мицотакис

05.10.2020 | 15:56 Редактор: Ивет Арабова
Microsoft налива над $1 млрд. в център за данни в Гърция

Президентът на Microsoft Брад Смит и премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис представиха инвестиция на американската компания в южната ни съседка на стойност 1 милиард долара, пише електронното издание на вестник Protothema. Според информацията на медията, Гърция е първата професионална дестинация на Смит след началото на пандемията.

Информацията гласи, че инвестицията се отнася до създаването на голям център за данни за съпорт на Cloud услугите, насочени към клиенти на платформата Microsoft Azure. Очаква се конкретният център за данни, който ще бъде създаден в Атика, да покрива по-широкия регион на Югоизточна Европа. Инвестицията се оценява на 400 милиона евро, въпреки че нейната добавена стойност се очаква да достигне 1 милиард евро.

Първата среща на г-н Мицотакис с г-н Смит се състоя на 23 януари в Давос, последвана от друга среща в Атина на 27 януари. Както каза г-н Смит, това е "най-голямата инвестиция през 28-те години на Microsoft в Гърция“, добавяйки, че "това показва доверие към хората, икономиката и правителството“.

"Това не е нещо, което правим в много страни, нито го приемаме лекомислено. И фактът, че го правим през 2020 г., мисля, че говори красноречиво за случващото се в Гърция”, добави президентът на Microsoft. Както той обясни "Cloud e не само инфраструктура, но и крепост, защото е важно да защитим данните, които произвеждаме. Трябва да имаме силна крепост“, каза той и добави, че "това не може да стане без неуморните усилия на правителството“.

От своя страна министър-председателят посочи, че "само за 9 месеца достигнали до създаването на значителна иновативна инвестиция от многостранно значение“ "Гърция се превръща в глобален център за централно цифрово съхранение на огромни количества данни. Това е нещо, което вкарва страната ни в XXI век“, добави Мицотакис. Той изтъкна и инициативата "Древна Олимпия“ на Microsoft, като обясни, че "от 2021 година посетителите на археологическия обект ще могат да видят с проста апликация триизмерни проекции на паметниците, както са били преди 2500 години и всеки човек на земята ще може да отиде виртуално в района чрез специален уебсайт, който ще бъде създаден от Microsoft за гръцкото културно министерство", информира "Фокус".

По думите на Мицотакис, в южната ни съседка ще има три гигантски съоръжения за съхранение на цифрови данни, като вече са отделени площи за тях в района на Атика.

Снимка: Bloomberg/Jeenah Moon

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК