€1 млрд. инвестиция: Защо Microsoft избра Гърция, а не България?

Националното икономическо пространство би следвало да се отвори при глобална икономика

09.10.2020 | 19:49 Редактор: Ивет Арабова

Microsoft налива един милиард евро за изграждане на инфраструктура за облачни услуги в Гърция. Защо софтуерният гигант избра южната ни съседка, а не България, която често е наричана ИТ столицата на Балканите?

Новият проект предвижда създаването на три центъра за данни край Атина. Преди дни президентът на Microsoft Брад Смит коментира решението като "доверие в гръцката икономика, в гърците и в правителството“. В същото време южната ни съседка се бори с тежки проблеми, след като икономиката ѝ се сви с 25% по време на продължилата десетилетие дългова криза. 

"Това говори много относно доверието на Запада за днешното състояние на икономиката. Гърция започва нова политика относно привличане на инвестиции и мисля, че скоро ще се обяви от правителството зони с по-ниски нива на данъци", смята преподавателят и бизнес анализатор проф. Йоаким Каламарис.

Изборът на Гърция е шамар за българския IT сектор, смятат някои представители на бранша. Според други обаче проблем с избора на Microsoft няма. 

"Този проект е бил обект на специални договорки на много високо ниво. Едва ли е по стандарт законодателство, че да ги привлечем с ниски данъци. Сумата е впечатляваща, но не цялата ще остане в Гърция. Да, ще има хора, които обслужват, но тези, които ще са локирани там ще са малко. Те се позиционират много добре в големи инфраструктурни проекти", подчерта председателят на УС на БАИТ Огнян Траянов.

Инвестицията би могла да се определи и като здравословна за нашата страна, тъй като Гърция е съседна държава. Националното икономическо пространство би следвало да се отвори в условия на глобална икономика, коментират още експертите. В договора между гръцката държава и Microsoft е залегнал ангажимент компанията да обучи хиляди млади гърци в процеса по изграждането на хъба.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Диана
преди 3 години
Защо се заблуждавате? Хората изрично си го казват: доверие в гръцката икономика, в гърците и в правителството! Не ни искат нас заради протестите и другите простотии, които спретнаха БСП и Президента, заради резолюцията на ЕК и ЕП, заради некоректното поведение на медиите ни и заради всичко друго, което пречи на страната ни да се развива напред...И всеки инвеститор би направил това, не само Микрософт! ... Сигнализирай за неуместен коментар