Ще бъде ли засенчета Tesla от новите си опоненти

Това, което се случва, е цялостно осъзнаване на неизбежното, казва инвестиционен мениджър

28.12.2020 | 13:08 Редактор: Юлия Христова
Ще бъде ли засенчета Tesla от новите си опоненти

Лидерът в производството на електрически превозни средства Tesla Inc. успя да развълнува някои инвеститори и да разстрои други, след като пазарната му стойност нарасна до 616 млрд. долара – оценка, която се равнява на общата пазарна капитализация на седемте най-големи автомобили производители от началото на тази година, пише Bloomberg.

Сред стартъпите, които имат за цел да повторят успеха на Мъск, както и сред традиционните автомобилни концерни, които целят да засенчат доминацията на Tesla в сегмента на електромобилите, дори най-устойчивите съмнения относно бъдещето на електрическите превозни средства вече се разсеяха. Благодарение до голяма степен на борсовия феномен Tesla се обособи консенсус около производителите, които вече виждат автомобилите с електрическо задвижване като бъдещето на индустрията.

"Това, което се случва, е цялостно осъзнаване на неизбежното“ по отношение на електромобилите, казва Майкъл Пай, инвестиционен мениджър в Baillie Gifford, която контролира около активи за 370 млрд. долара и е сред основните акционери в Tesla.

Компанията не е единственият фактор, отговорен за цялостния преглед в автомобилната индустрия. Комбинацията от по-строги регулации за автомобилите с двигатели с вътрешно горене, засилената държавна подкрепа за покупки на коли с алтернативно задвижване и технологичните подобрения доведоха до засилен интерес от страна на потребителите към електромобилите.

Все пак остават два големи въпроса: Може ли друг стартъп да повтори успеха на Tesla? Може ли пазарът на автомобили да нарасне достатъчно бързо, за да подкрепи както лидерите в сегмента, така и бъдещите изгряващи звезди?

"Причината за настоящата ситуация, е, че никой не иска да изпусне следващата Tesla“, коментира Джеф Чембърлейн, главен изпълнителен директор на Volta Energy Technologies, чикагски фонд, фокусиран върху енергийните инвестиции.

Самият Илън Мъск описва Tesla като компания, намираща се в "смъртна опасност“ малко преди да започне мащабно производство и да генерира значителни печалби от борсата. Времето, което отнема на компанията, да стигне до мястото, на което се намира в момента, предполага висок риск от провал за новите кандидат-Tesla компании.

Този риск дава възможност на големи инвеститори, които са се съмнявали в Tesla, да получат изкупление. Известният трейдър на къси позиции Джим Чанос, който преживява една "болезнена“ година по отношение на компанията на Мъск, залагайки срещу нея, заяви, че концерни, като Nikola и други подобни на нея, са надценени.

Драматичното издигане и пропадане на Nikola в рамките само на няколко месеца представлява своеобразна предупредителна червена лампа за инвеститорите.

Цялата статия четете на  bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК