Уникално: Българин създаде софтуер за анализиране на убийства

Нидерландия ползва изкуствения интелект, който е на студента Димитър Рангелов

16.12.2020 | 14:43 Редактор: Тодор Петров

Българин разработи изкуствен интелект за анализиране на убийства. Софтуерът може да прави връзки между различни престъпления, а в перспектива създателят се надява технологията дори да ги предсказва.

Димитър Рангелов е студент по софтуерно инженерство в Нидерландия. Той стои в основата на разработването на софтуера съвместно с Полицейската академия и Министерството на правосъдието в страната. 

"Една платформа, която има изкуствен интелект, може да анализира случаи, да намира връзки между случаи, да намира серийни убийства. Някои случаи наподобяват сходни белези на убийствата", посочи Димитър Рангелов за Bulgaria ON AIR.

Проектът вече е тестван от полицията. Така е открита връзка между един неразкрит случай от 2014 година и друг – от 2018 г., извършени в един и същи район и при сходни обстоятелства. 

Проектът включва създаването на база данни за убийствата в страната, изготвена от информации в стари вестници чрез технологията за компютърно зрение. Софтуерът, разработен от българския студент, може да разпознава новините, свързани с убийства – както разкрити, така и неразкрити. Събрани са общо около 11 000 публикации от 1800 г. година до наши дни. 

"Веднага щом полицията намери трупа, те са длъжни в същия ден да направят официален рапорт за случая и ние имаме данните преди трупът да е изстинал", разясни Димитър.

Той е едва на 22 години, но вече има няколко спечелени награди от престижни конкурси за иновации. Една от които е за този софтуер. Мечтае за повече разработки, които да бъдат използвани в практиката. 

"Да правя все по-големи проекти като този, млади хора да правим все повече иновации", сподели Димитър. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК