15-годишна създаде устройство в помощ на пациенти с Алцхаймер

То ще носи основна информация за хората

09.11.2020 | 23:20 Редактор: Ралица Братанова
15-годишна създаде устройство в помощ на пациенти с Алцхаймер

"Не ме забравяй". Така се нарича ново устройство в помощ на пациентите в ранен стадий на Алцхаймер, проектирано от 15-годишна тинейджърка от Китай. Първоначално то е замислено за баба ѝ.

Устройството предоставя основна информация на хората, които го носят, описва "Радио Китай", цитирано от "24 часа". То прилича на колие със сензори в единия край и слушалка в другия. Сензорите записват лицата на хората, с които общува носещият устройството, а от слушалката може да се разбере с кого говорят, както и друга битова информация.

Колието усеща интензивността на ултравиолетовите лъчи и може да съобщи на собственика си дали е на открито или закрито, както и домашния адрес.

Лу Ин завършва творението си за около половин месец. Тя се надява устройството да е "добра компания" за пациентите като баба ѝ и обеща да направи подобрения и да получи патент, за да помогне на повече хора.

Проучване на Световната здравна организация установи, че броят на пациентите с Алцхаймер в Китай през 2019 г. е бил над 10 милиона.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК