В топ 3 сме в ЕС по използване на изкуствен интелект

Европейците не са добре защитени от умните машини, твърдят експертите

14.12.2020 | 21:14 Редактор: Ралица Братанова
В топ 3 сме в ЕС по използване на изкуствен интелект

Средно 42% от европейските компании прибягват до услугите на изкуствен интелект. Чехия (61%), България (54%) и Литва (54%) са страните, в които изкуственият интелект е най-разпространен, са изводите на Европейска агенция за основните права, базирана във Виена.

Експертите отчитат, че изкуственият интелект е особено ценен от рекламния отрасъл за насочване на рекламата към определени онлайн потребители чрез алгоритми. Коронавирусната пандемия ускори неговата още по-широка употреба, коментират те в доклад.

Специалистите от агенцията са направили 90 интервюта с обществени и частни организации в Испания, Естония, Финландия, Франция и Нидерландия.

Европейските държави трябва да засилят разпоредбите на законодателството си, за да защитят основните права спрямо изкуствения интелект, който може да бъде източник на грешки и дискриминация, които в момента трудно могат да се оспорят, препоръчват от Европейската агенция за основните права, предаде БТА.

"Голяма част от интереса, свързан с изкуствения интелект, се фокусира върху неговия потенциал в подкрепа на икономическия растеж. По-малко внимание се обръща на начина, по който той може за засегне основните права", посочват експертите.

Този тип софтуер, който обединява голяма палитра от приложения (гласови асистенти, системи за гласово разпознаване, системи за лицево разпознаване, по-усъвършенствани роботи, автономни автомобили), в момента се използва както от държавни власти, така и в медицината, частния сектор и образованието.

"Технологиите еволюират по-бързо от закона. Ние трябва сега да се уверим, че бъдещата регулаторна рамка на ЕС за изкуствения интелект е базирана недвусмислено върху спазването на човешките и основните права", подчертава директорът на Европейската агенция на основните права Майкъл О'Флаерт.

Снимка: Bloomberg LP

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК