Изкуственият интелект на Facebook хваща 94,7% от речта на омразата

Компаниите наемат хиляди модератори на съдържание по целия свят

20.11.2020 | 12:52 Редактор: Ралица Братанова
Изкуственият интелект на Facebook хваща 94,7% от речта на омразата

Facebook обяви, че софтуерът ѝ за изкуствен интелект вече открива 94,7% от речта на омразата, която се премахва от платформата му.

Майк Шрьопфер, главен технологичен директор на Facebook, разкри цифрата в публикация в блог, добавяйки, че тя е по-висока от 80,5% преди година и едва 24% през 2017 г. Тази цифра е споделена и в последния доклад на Facebook за прилагането на стандартите.

Компаниите  за социални медии като Facebook, Twitter и TikTok са критикувани, че не успяват да държат настрана речта на омразата от своите платформи, като расови обиди и религиозни атаки, пише Investor.bg.

Компаниите наемат хиляди модератори на съдържание по целия свят, за да контролират публикациите, снимките и видеоклиповете, които се споделят на техните платформи.

В сряда над 200 модератори на Facebook заявиха в отворено писмо до главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг, че компанията е рискувала живота им, като ги е принудила да се върнат в офиса по време на пандемията на коронавируса, предава CNBC.

Но само хората не са достатъчни и технологичните гиганти стават все по-зависими от една област на изкуствения интелект, известна като машинно обучение, при която алгоритмите се подобряват автоматично чрез натрупания си опит.

"Основен акцент в усилията на Facebook  по отношение на изкуствения интелект е внедряването на модерна технология за машинно обучение, за да се защитят хората от вредно съдържание“, казва Шрьопфер.

Но софтуерът за изкуствен интелект на Facebook все още се затруднява да открие някои части от съдържанието, които нарушават правилата. По-трудно е, например, да се разбере смисъла на изображенията, върху които е насложен текст, и не винаги технологията разбира сарказъма или жаргона.

В много от тези случаи хората много по-бързо ще могат да определят дали въпросното съдържание нарушава политиките на Facebook.

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК