Yahoo съкращава 2000 служители

Освобождаването на 14% от работната сила на компанията се налага заради очакваните рекордни разходи през 2012.

05.04.2012 | 11:35
Yahoo съкращава 2000 служители

Yahoo ще съкрати 2000 служители в опит да намали разходите и да ускори реорганизацията на бизнеса си, съобщава Bloomberg. Освобождаването на 14% от работната сила на компанията ще спести 375 млн. долара годишно, коментираха от централата на най-големия интернет портал в Щатите.

Една от главните причини за взетото решение се крие в очакваните рекордни разходи през 2012, които според анализатори ще са в порядъка 125-145 млн. долара. В края на миналата година за Yahoo са работили 14 100 служители.

Скот Томпсън, който зае поста на изпълнителен директор на Yahoo през януари, стартира реорганизация на дейностите, за да увеличи печалбата и да неутрализира спада в продажбите. В последно време Yahoo демонстрира неспособност да поддържа темпото на Facebook и Google в областта на интернет рекламата и социалните мрежи. Това доведе до сътресения в ръководството - председателят на борда на директорите Рой Босток и съоснователя Джери Янг се оттеглиха, а изпълнителният директор Каръл Бартц бе освободен.

“Скот ще трансформира компанията по радикален начин,” коментира анализаторът Бенджамин Шахтър от Macquarie Securities USA Inc. В Ню Йорк. Шахтър очаква още съкращения в Yahoo, придружени със стратегически назначения.