ЕС намалява цените на роуминга

Европарламентът одобри нови правила за роуминг тарифите на мобилните оператори.

29.03.2012 | 15:20
ЕС намалява цените на роуминга

До юли мобилните оператори ще бъдат принудени да намалят цените на разговорите и мобилния интернет в рамките на Европейския съюз, пише BBC. Парламентът в Брюксел одобри нови правила, според които потребителите ще плащат не повече от 29 цента на минута разговор и 70 цента на мегабайт свалена информация.

В момента много потребители са принудени да плащат големи телефонни сметки, заради високите цени на роуминга, съобщават от Европейския парламент. Актуалната минимална цена на минута изходящо повикване в роуминг е 0.36 цента.

“На потребителите им омръзна да бъдат ограбвани”, заяви вицепрезидентът по дигиталния дневен ред на Европейската комисия - Нийли Крос. “Новите правила ни дават дългосрочно структурно решение на проблема с по-ниски цени, по-голям избор и нов умен подход за използване на мобилен интернет.”

До юли 2014 потребителите ще имат възможност да подписват договор с чужд мобилен оператор, като няма да им се налага да си сменят номера. До същия период цените трябва да паднат до 19 цента за минута разговор и 20 цента за мегабайт свалена информаия. Цената на минута входящо повикване ще падне до 5 цента, а изпращането на кратко съобщение до 6 цента.