Историческият полет на НАСА е тази вечер в 23:30 българско време

През 2003 г. совалката "Колумбия" се разпадна при кацане и 7 астронавти загинаха

27.05.2020 | 20:02 Редактор: Искра Ангелова

Исторически полет на НАСА! За първи път от почти десетилетие компанията на Илън Мъск SpaceX ще изпрати двама астронавти до Международната космическа станция с американска ракета. BGONAIR.BG ще излъчва на живо историческия полет.

След като през 2003 година, совалката "Колумбия" се разпадна при кацане и 7 астронавти загинаха, Съединените щати сложиха край на космическата си програма. Последният пилотиран полет бе със совалката Атлантис през 2011 година. 

В следващите 9 години САЩ платиха на руската "Роскосмос" 4 милиарда долара, за да превозва американските астронавти до Международната космическа станция. До днес, когато 49-годишният Роб Бенкен и 53-годишният Дъг Хърли, и двамата космически ветерани, ще излетят от американска земя с ракетата "Фалкон 9" и пасажерската капсула "Дракон", разработени от компанията на Илън Мъск - SpaceX.

"Случайно бях един от четирите астронавти на совалката "Атланти", с които кацнаха тук преди почти девет години на четвърти юли 2011 г., преди да затворят програмата за космически совалки. Затова е невероятно чест да бъда тук, за да започнем следващия старт именно от Съединените щати", каза астронавтът от НАСА Дъг Хърли.

Ако мисията стартира нормално, ракетата трябва да излети малко след 23:30 часа българско време, за да изведе капсулата Дракон в околоземна орбита. След това основният двигател трябва да се върне обратно и да се приводни на платформа в океана. 

А двамата астронавти да се прикачат с Международната космическа станция посредством капсулата. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК