VW рестартира работата в големите си европейски заводи от другата седмица

Първа ще отвори врати фабриката в Цвикау

16.04.2020 | 11:54 Редактор: Ивет Арабова
VW рестартира работата в големите си европейски заводи от другата седмица

Германският автомобилен гигант Volkswagen обяви, че може да започне рестартиране на европейските си заводи още през следващата седмица, след като компанията спря работа за месец, за да ограничи разпространението на коронавируса, съобщава финансовата агенция MarketWatch.

Първият завод, който ще отвори врати наново, е фабриката на Volkswagen в Цвикау в източната част на Германия, която се очаква да възобнови производството на 20 април. Заводът, който преди Втората световна война беше на компанията Audi, е в процес да се превърне в предприятие за електрически автомобили, преобразувайки производството на своята водеща марка Golf в нов изцяло електрически автомобил ID-3.

Другите германски фабрики на компанията, включително основният ѝ завод във Волфсбург, както и фабриките в Братислава, Португалия, Испания, Русия и заводите в Южна Африка, Аржентина, Бразилия и Мексико, трябва по план да възобновят производството си през май, информира БНР.

Около 80 000 служители на Volkswagen от Германия влязоха в правителствената схема за намалено работно време, след като немските фабрики на компанията бяха временно затворени през миналия месец. Това даде възможност на компанията да получи държавна помощ, за да продължи да изплаща заплати на работниците, запазвайки по този начин своя персонал.

Заводите на Volkswagen в Китай, където компанията генерира около 40% от годишните си продажби, възобновиха работата си от февруари и вече работят на около 60% от предкризисния си капацитет, заяви говорител на концерна.

С оглед на завръщането на служителите на работа Volkswagen въведе широка гама от мерки за безопасност, насочени към предотвратяване на възникване на вирусно огнище сред работната сила. Всеки, който влиза във автомобилните заводи, е подложен на проверка на температурата, като в същото време на неработещи в предприятията лица е забранено да ги посещават. След като влязат вътре, работниците не могат да се събират на групи и трябва да носят предпазни маски. Заводските кафенета са затворени и работниците са длъжни да ядат на работните си места и да поддържат дистанция от другите служители.

Снимка: Bloomberg/Krisztian Bocsi

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК