Трябва ли да се страхуваме от технологиите за лицево разпознаване?

Американски политици изразиха безпокойство от прецизността и увеличаващото се използване на подобен софтуер

16.01.2020 | 22:00 Редактор: Кристина Крумова
Трябва ли да се страхуваме от технологиите за лицево разпознаване?

Американски политици изразиха безпокойство от прецизността и увеличаващото се използване на софтуер за лицево разпознаване на изслушване в сряда, предаде BBC.

Технологията се разработва от фирми, сред които Amzon и Microsoft, и все по-често се използва от органите за сигурност в целия свят. Организации за граждански свободи и други активисти повдигнаха въпроса как се събират данни за тези програми.

"Това е истинско "Черно огледало", каза Александрия Окасио-Кортес, демократка от Камарата на представителите, в аналогия с научно-фантастичния сериал, който изследва тъмната страна на технологиите.

Американски депутати работят върху предложение за закон, който да ограничи използването на лицево разпознаване. Междувременно експерти изразиха опасения как увеличаващите се бази с данни, контролирани от правителства и частни компании, се използват, пише БНР.

"Смятам, че се нуждаем от пауза в тази технология и да оставим останалите да я настигнат", отбелязва Мередит Уитакър от института AI Now в Нюйоркския университет и участник в изслушването.

Тя изтъква, че трябва да има правила, които регулират съгласието за софтуера за лицево разпознаване. Според нея корпоративният интерес не трябва да има предимство и да инкорпорира тази технология в системите си без предпазни мерки.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК