От Tesla скрили умишлено риска от самозапалване на колите си?

След актуализация на софтуера пробегът им започнал да пада със средно 12%

05.11.2019 | 21:20 Редактор: Ивет Арабова
От Tesla скрили умишлено риска от самозапалване на колите си?

Американската държавна агенция за пътна безопасност (NHTSA) обяви, че ще разследва Tesla заради предполагаеми дефекти на батерията, които, както се твърди, са довели до самозапалването на определени бройки Model S и Model X, предава Automedia.bg.

Производителят на електрически автомобили е обвинен от група американски собственици на въпросните модели, произведени между 2012 и 2019 г., че е маскирал дефектите чрез актуализация на софтуера. Жалбата с настояване NHTSA да вземе нещата в свои ръце е връчена от адвокат Едуард Чен, който представлява засегнатите собственици.

В жалбата се посочва, че след актуализирането на софтуера през май тази година, пробегът на моделите започнал постепенно да пада със средно 12%. Един от собствениците няколко месеца се опитвал да получи разяснения от самата Tesla и след като не получил удовлетворителен отговор, решил да потърси други собственици на моделите, за да изготвят колективен иск. Адвокат Чен пък посочва, че "Tesla използва безжични актуализации на софтуера, за да маскира или напълно скрие потенциално често срещан и опасен проблем с батерията в своите превозни средства."

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК