Основателят на Huawei: Намираме се в ситуация на живот и смърт

Той посъветва служителите да работят по нови проекти

20.08.2019 | 21:20 Редактор: Юлия Христова
Основателят на Huawei: Намираме се в ситуация на живот и смърт

Основателят на Huawei Technologies Рън Джънфей предупреди в писмо, изпратено до служителите, че компанията се намира в "момент на живот и смърт" и посъветва недостатъчно активните служители да създадат "отряди", за да опитат нови проекти. Работниците, които не успеят, ще получават намаление на заплатата на всеки няколко месеца и могат да загубят местата си, посочва милиардерът, цитиран от Bloomberg.

От май насам Huawei се намира в неудобна позиция – едновременно е утвърден в цял свят технологичен бранд, но и е и част от черния търговски списък на САЩ, който ѝ забранява да купува от американски доставчици. Въпреки серията от 90-дневни отсрочки, най-новата от които беше обявена вчера, несигурността, идваща от американските санкции, вече струва на компанията доста. Дори и Huawei да излезе от кризата, въздействието на проблемите това лято ще бъде широко и болезнено.

Най-директната загуба за Huawei е на международния пазар на смартфони. Вътрешни оценки на компанията сочат, че тя очаква да продаде с 60 млн. броя по-малко смартфони през 2019 г., отколкото би имала без санкциите от страна на САЩ.

През 2018 г. Huawei увеличи приходите от мобилните си продажби с 34% до 206 млн. долара, сочат данни на IDC. През първото тримесечие на 2019 г. темпът се е ускорил до 50%, докато конкурентите Samsung Electronics и Apple се сблъскаха със свиване на продажбите. До второто тримесечие, което отчасти беше засегнато от американските санкции, растежът на Huawei беше свит до 8,3%.

След като успешно навлезе на европейския мобилен пазар, Huawei беше напът да се превърне в най-големия производител на смартфони в света, но загубата на Android и свързаната с него екосистема на App Store направи устройствата на компанията непривлекателни извън Китай. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК