Въпреки включването в "черния списък": Продажбите на Huawei бележат ръст

От началото на годината компанията е сключила 50 контракта за изграждане на 5G мрежи

30.07.2019 | 15:10 Редактор: Юлия Христова
Въпреки включването в

Китайската компания Huawei обяви, че приходите ѝ през първите шест месеца са нараснали с 23,2% спрямо година по-рано, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Това сякаш е знак, че технологичният гигант изглежда е успял да ограничи негативното въздействие от включването му в т.нар. "черен списък" на САЩ, забраняващ на американските компании да доставят техни продукти на китайската компания, съобщава БНР.

Huawei заяви, че приходите през първото полугодие са нараснали до 401,3 млрд. китайски юана (около 58,3 млрд. щатски долара), отчитайки в същото време постоянен растеж в потребителския си бизнес, който включва главно смартфони, както и марж на печалбата от 8,7 на сто.

Трябва обаче да се има предвид, че китайският технологичен гигант прави публично достояние само данни, които той решава да предостави.

Въпреки това днешните данни са първите, които показват финансовото здраве на "Хуавей", откакто през май компанията беше добавена в "черния списък" на Министерството на търговията на САЩ. Списъкът изисква американски доставчици да кандидатстват за лицензи за продължаване на продажбата на американска технология на "Хуавей", ограничавайки по този начин достъпа на китайската фирма до компоненти и софтуер, които са използвани в нейните популярни модели смартфони и в клетъчното ѝ оборудване.

Основната дейност не е била повлияна значително от санкциите, наложени от САЩ, твърдят служители на компанията. Мрежовите съоръжения са донесли оборот от 146,5 милиарда юана, като от началото на годината досега компанията е сключила 50 контракта за изграждане на 5G мрежи.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК