Технологични доставчици излизат от Китай, принудени от търговската война

Прехвърлянето на производството на електроника в други азиатски страни се превръща в тенденция

14.08.2019 | 12:25 Редактор: Ралица Братанова
Технологични доставчици излизат от Китай, принудени от търговската война

Производителят на лаптопите с марката HP – Inventec, заяви, че в рамките на следващите няколко месеца ще премести производството на устройствата за американския пазар извън Китай, доказвайки, че тази тенденция за излизане от азиатската страна продължава, докато търговската война между двете най-големи икономики в света ескалира, пише Bloomberg.

Inventec ще прехвърли целите си операции с лаптопи, свързани със САЩ, към базата си в Тайван, обяви президентът на фирмата Маурис У. Това е най-голямата миграция, откакто президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че от следващия месец въвежда допълнителни мита върху китайски внос за 300 млрд. долара. 

По-рано във вторник американските власти обаче заявиха, че са променили решението си и отлягат въвеждането на нови мита до 15 декември.

Компанията иска да завърши пълното прехвърляне в рамките на два до три месеца, обясни Ву пред инвеститорите след обявяването на финансовите резултатите на компанията. Фирмата на Ву сглобява AirPods за Apple и произвежда лаптопи за HP, което носи около една трета от приходите ѝ.

От Inventec до Hon Hai Precision Industry, която сглобява iPhone за Apple, тайванските компании, които правят по-голямата част от електрониката в света, преосмислят своята зависимост от втората по големина икономика, докато отношенията между Вашингтон и Пекин се обтягат все повече.

Покачването на митата на произведените в Китай продукти заплашва да изтрие маржовете им и застрашава веригата на доставки, утвърдена от десетилетия. Microsoft, Amazon, Sony и Nintendo твърдят, че са сред онези, които искат да се оттеглят от фронтовата линия на места като Югоизточна Азия и Индия. Google вече прехвърли по-голямата част от производството си в Тайван.

"Търговската война е много болезнена за нас", коментира Ву.

Снимка: Pixabay

Още по темата четете в Investor.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК