Г.Минасян пита как Цв.Василев е успял да придобие стратегически компании

Евгений Кънев, управляващ партньор, Маконис проф. Гарабед Минасян, икономист

01.04.2015 | 11:50 Редактор: Дориана Ранкова
Г.Минасян пита как Цв.Василев е успял да придобие стратегически компании

 

Проф. Минасян изтъкна, че е важно да се разглежда ситуацията от гледната точка на националната сигурност на страната, но е и добре да се разсъждава в посока кой е по-добър стопанин на тези дружества именно с такъв характер - LIC33 или Цветан Василев. Проф. Минасян добави, че е много по-склонен да вярва на компания регистрирана в Люксембург, отколкото в България.

Сравнението на сумата на сделката за БТК, която е равна на 1 евро, с приватизациите, при които държавни дружества бяха продадени за 1 долар, не е коректно, тъй като става въпрос за държавна собственост, а не за частна.

Още по темата

Евгений Кънев припомни, че е важен и въпросът за мостовия заем към VTB, другият голям собственик на БТК. Ако до края на май месец не се върне мостови заем към нея, тя придобива 77% от Виваком. Също въпрос касаещ националната сигурност, добави икономистът.

 

Българската икономика успя да се задържи благодарение на нарастващия износ като процент от БВП след 2007 година, коментира Кънев по повод икономическата среда у нас. Слабият вътрешен пазар и липсата на преструктуриране на отделни важни сектори, пречат за последващото подобрение, смята експертът.

 

Още за промяната на Закона за банковата несъстоятелност, може да чуете в следващия видео материал:

Boom&Bust  с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров

 

 


2
2 rate up comment rate down comment 0
kaloyan_kaloyan@yaho
преди 9 години
Ама всички тия въпроси за придобиването на предприятията е трябвало да се питат по-рано. Сега пред единствените нормални инвеститори ли ще се питаме кой какво? Плюс факта, че сме в пазарна икономика и всеки може да придобива каквото си иска. Или чакаме руската банка да ги купи? Ако искаме отново да се върнем към тоталитаризма, тогава да изгоним LIC33 и направо да продаваме на руската банка. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
puntina
преди 9 години
От край време се знае, че нито правителството на Орешарски, нито политическия елит реагираха адекватно на фалита на КТБ. Сигнализирай за неуместен коментар