Няма външно влияние върху разследването за КТБ

Прокуратурата няма намерение да проверява твърденията на ексбанкера Цветан Василев от вчерашното му интервю за сайта "Гласове"

30.03.2015 | 16:38 Редактор: Васил Детелинов
Няма външно влияние върху разследването за КТБ

Прокуратурата няма намерение да проверява твърденията на ексбанкера Цветан Василев от вчерашното му интервю за сайта "Гласове". В него той разказа за срещи с политици и с управителя на Българската Народна Банка, на които ги предупредил, че се готви удар срещу банката заради отказа му да прехвърли безвъзмездно активи. "Всеки има право да казва това, което мисли във формата, която си избере", коментира днес пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, който призна, че не е чел цялото интервю. Цветан Василев продължава да е в Сърбия, където обжалва решението на съда за екстрадицията му.

Няма външно влияние върху разследването за източването на КТБ, обяви главният прокурор Сотир Цацаров. Така той отвърна на Цветан Василев, че прокуратурата е била използвана за разправа с него. Обвинител номер Едно коментира и разкритието, че ексбанкерът е дал показания пред съдии от чужбина, които ще бъдат отворени след смъртта му от нотариуси.

След гонка из съдебната палата със Сергей Станишев, който даваше показания по друго дело, експремиерът така и не отговори дали се е срещал с банкера Цветан Василев преди затварянето на КТБ. Разказа обаче, че в разгара на кризата е провел среща с тогавашния премиер Пламен Орешарски. Помолил го да се срещне с управителя на БНБ Иван Искров с предупреждението, че през 2008-ма самият Станишев преживял подобна ситуация с друга банка и това заплашва сигурността на страната. След това заминал за Бюксел. 

Ако прокуратурата можеше да спира сделки от обществено значение, то тя нямаше да позволи големи компании като БТК да се продават за 1 евро - така Цацаров коментира горещата тема от последните дни, свързана с КТБ и Цветан Василев.  Парламентът вече обсъжда законови промени, които да дадат право на прокуратурата или ДАНС да развалят сделки, когато е застрашена националната сигурност.