fallback

Тръмп: Ще направя Америка по-велика от всякога

Звезди бойкотират и протестиращ срещу милиардера

20.01.2017 | 13:20 Автор: Мария Аладжова

Със скромна церемония и протести - така новият американски президент на САЩ ще влезе в Белия дом. Доналд Тръмп лично отказал парадността.

Той заяви, че ще направи "Америка по-велика от всякога". Той се определи като посланик на движение, което иска да промени САЩ. 

"Всички си спомняме последния месец от предизборната ми кампания. Подкрепата за мен растеше, растеше постоянно. Но те не искаха да ни се доверят, защото забравиха много от нас. Посветих кампанията си на забравените мъже и забравените жени. Е, вие вече не сте забравени!", заяви Тръмп.

Милиардерът пристигна със семейството си във Вашингтон още в ранните часове на деня. На първата от обществените прояви по случай заемането на поста той и вицепрезидентът му Майкъл Пенс отидоха до Националното гробище "Арлингтън", където положиха венец на американския Паметник на незнайния войн.

До него бяха съпругата му Мелания, дъщерите Иванка и Тифани, синовете Ерик и Доналд-младиши и техните деца и съпрузи. Събитието беше бойкотирано от редица звездни изпълнители, които отклониха поканата да участват в концерта.

Сред тях са Бионсе, Риана, Селин Дион, Брус Спрингстийн и Елтън Джон. Все пак на площада пред мемориала на Линкълн пяха кънтри изпълнителите Тоби Кийт и Лий Грийнууд и рокгрупата Three doors down. Редица знаменитости не просто бойкотираха милиардера, но и се включиха в протест срещу инагурацията му в Ню Йорк. Сред тях Майкъл Мур, Алек Болдуин, Джулиан Мур и Робърт Де Ниро. СНХ Робърт Де Ниро

"Не ме интересува къде отива. Просто не вярвах, че ще стигне до Вашингтон. Той е един от лошите примери в тази страна, в този град. Избраният за президент каза, че страната ни е сметището на света. Наистина ли? Тази маса от хора искат да дишат въздуха на нашата свободна страна, нашата свободна кръв в нашия красив и разнообразен Ню Йорк", възмути се Де Ниро.

"През 51-ва майка ми имигрира в тази страна от Шотландия. Аз съм първо поколение. Освен ако не си индианец, семейството ти идва от някъде другаде. Ние сме нация от имигранти. Всяка нова вълна от имигранти се сблъсква с дискриминация. Тази вечер ние сме заедно с всички имигранти", заяви Джулиан Мур.

Протести, придружени със сблъсъци с полицията, имаше и във Вашингтон.

 

fallback
Още от Свят
fallback