Тръмп: Ще направя Америка по-велика от всякога

Звезди бойкотират и протестиращ срещу милиардера

20.01.2017 | 13:20 Редактор: Мария Аладжова
Тръмп: Ще направя Америка по-велика от всякога

Със скромна церемония и протести - така новият американски президент на САЩ ще влезе в Белия дом. Доналд Тръмп лично отказал парадността.

Той заяви, че ще направи "Америка по-велика от всякога". Той се определи като посланик на движение, което иска да промени САЩ. 

"Всички си спомняме последния месец от предизборната ми кампания. Подкрепата за мен растеше, растеше постоянно. Но те не искаха да ни се доверят, защото забравиха много от нас. Посветих кампанията си на забравените мъже и забравените жени. Е, вие вече не сте забравени!", заяви Тръмп.

Милиардерът пристигна със семейството си във Вашингтон още в ранните часове на деня. На първата от обществените прояви по случай заемането на поста той и вицепрезидентът му Майкъл Пенс отидоха до Националното гробище "Арлингтън", където положиха венец на американския Паметник на незнайния войн.

До него бяха съпругата му Мелания, дъщерите Иванка и Тифани, синовете Ерик и Доналд-младиши и техните деца и съпрузи. Събитието беше бойкотирано от редица звездни изпълнители, които отклониха поканата да участват в концерта.

Сред тях са Бионсе, Риана, Селин Дион, Брус Спрингстийн и Елтън Джон. Все пак на площада пред мемориала на Линкълн пяха кънтри изпълнителите Тоби Кийт и Лий Грийнууд и рокгрупата Three doors down. Редица знаменитости не просто бойкотираха милиардера, но и се включиха в протест срещу инагурацията му в Ню Йорк. Сред тях Майкъл Мур, Алек Болдуин, Джулиан Мур и Робърт Де Ниро. СНХ Робърт Де Ниро

"Не ме интересува къде отива. Просто не вярвах, че ще стигне до Вашингтон. Той е един от лошите примери в тази страна, в този град. Избраният за президент каза, че страната ни е сметището на света. Наистина ли? Тази маса от хора искат да дишат въздуха на нашата свободна страна, нашата свободна кръв в нашия красив и разнообразен Ню Йорк", възмути се Де Ниро.

"През 51-ва майка ми имигрира в тази страна от Шотландия. Аз съм първо поколение. Освен ако не си индианец, семейството ти идва от някъде другаде. Ние сме нация от имигранти. Всяка нова вълна от имигранти се сблъсква с дискриминация. Тази вечер ние сме заедно с всички имигранти", заяви Джулиан Мур.

Протести, придружени със сблъсъци с полицията, имаше и във Вашингтон.

 

1
0 rate up comment rate down comment 0
stru@abv.bg
преди 3 години
Съединените американски щати са приемани като най-развитата, най-могъщата, най-... и най-накрая и като най-демократично развитата страна!!! Защо не питате по-известните личности от протестиращите, дали считат за демократично да не приемат избора на Доналд Тръмп, след като той е спечелил тези избори по демократичен начин? С тези протести (за сега все още мирни протест!) не се ли създава прецедент за последващи бъдещи „масови“ протести срещу неудобни някому бъдещи демократични избори? С тези масови организирани протести, които са насочени най-вече срещу личноста Доналд Тръмп, на се ли създават предпоставки за организиране на също толкова масови антипротести и по този начин да се противопоставят две непримирими значителни по численост групи от избиратели, което да породи разделение в американското общество с непредсказуеми тежки последствия за последното!? Това ли е възхваляваната демокрация към която се стремим и ние?! Сигнализирай за неуместен коментар