Доналд Тръмп - президентът с най-нисък рейтинг в историята на САЩ

53% от американците не одобряват милиардера

20.01.2017 | 12:43 Редактор: Жанета Нейкова
Доналд Тръмп - президентът с най-нисък рейтинг в историята на САЩ

Безпрецедентно - Доналд Тръмп влиза в Белия дом като президентът с най-нисък рейтинг в историята на САЩ. 53% от американците не одобряват милиардера.

Церемонията по полагане на клетва е бойкотирана от музикални и кинозвезди и много политици, включително и съпартийци на Тръмп.

По-скоро работна атмосфера ще бележи събитията около полагането на клетва на Доналд Тръмп.

От екипа на милиардера обясниха, че това е по желания на новоизбрания президент. Църковните и мемориални служби ще доста по-скромни в сравнение със събитията при предишните американски президенти.

Часове преди инагурацията Вашингтон е блокиран заради извънредните мерки за сигурност. Близо 30 хил. агенти на Secret service, Националната гвардия и федералната полиция се грижат за сигурността в американската столица.

Забранени са дроновете в небето на града.

Около 900 хил. души, включително 99 групи протестиращи, пристигат във Вашингтон за събитията. Броят им е далеч от дошлите милион и 800 хил., които се събраха за встъпването в длъжност на Барак Обама при първия му мандат.

Трескави репетиции до последно, за да може всичко да съвършено.

Въпреки, че текстът на клетвата съставен само от 35 думи стават и гафове.

През 2009, Барак Обама повтори грешно подадените му думи от председателя на Върховния съд Джон Робъртс. Заради това клетвата беше положена повторно на следващия ден в Белия дом, този път с правилния текст.

Първата президентска клетва не е положена във Вашингтон, а в Ню Йорк, когато Джордж Вашингтон става президент през 1789. След поправка в Конституцията от 1933 година, датата е определена за 20 януари.