Обама с последна пресконференция

Президентът говори пред журналисти в Белия дом

19.01.2017 | 15:30 Редактор: Мария Аладжова
Обама с последна пресконференция

Ден преди официалното предаване на властта в Белия дом американският президент Барак Обама даде последната си пресконференция. Пред журналистите държавният глава говори за обтегнатите отношения с Русия, коментира отношенията си със своя наследник Доналд Тръмп и защити решението си да помилва информатора на WikiLeaks Челси Манинг..

За пореден път американският президент подчерта, че въпреки откритите разговори със своя приемник Доналд Тръмп през последните месеци, двамата не са успели да намерят много допирни точки. 

"Няма да разкривам детайли от разговорите си с новоизбрания президент Тръмп. Но както съм казвал и преди – те бяха доста сърдечни и съдържателни. Опитах се да му предложа най-добрия съвет и му дадох мнението си по редица вътрешни и външни проблеми. Той обаче спечели изборите с обещания да отмени някои мои ключови приоритети. Затова мисля, че е най-добре да следва собствената си политика", коментира Обама. 

Той припомни, че САЩ са наложили санкции на Русия заради действията ѝ в Украйна. Новото американско правителство на президента Тръмп не бива да забравя това, подчерта той: "Мисля, че е в интерес не само на САЩ, но и на света, да поддържаме конструктивни отношения с Русия. Това беше моят подход през последните 8 години. Там, където нашите интереси се припокриваха, работехме заедно. Когато обаче президентът Путин дойде отново на власт, ескалиращата антиамериканска реторика доведе до по-голям дух на съперничество, който направи отношенията по-сложни", заяви Обама. 

Вижте още: