Великобритания не иска бежанците от "Джунглата" край Кале

Франция настоява да бъдат приети непълнолетните

29.10.2016 | 16:34
Bulgaria ON AIR архив

Френските власти настояват непълнолетните мигранти от лагера край Кале, които са без придружител, да бъдат приети във Великобритания. 

Временен подслон във Франция са получили около 1450 малолетни. Те са настанени в приемни центрове, след като в четвъртък срещу петък пренощуваха сред останките на вече затворения лагер в Кале. 

Отношенията между френските и британските власти през последните дни се изостри заради съдбата на непълнолетните.

Близо 1500 млади мигранти от "Джунглата" са получили временен подслон, като повечето се надяват да стигнат до Великобритания при свои роднини.

Френските власти приеха с изненада изявлението на говорителя на британското вътрешно министерство Амбър Ръд, че тийнейджърите трябва да получат закрила във Франция. 

В общо изявление френският вътрешен министър Бернар Казньов и министърът на жилищното настаняване Еманюел Кос приканиха Великобритания да поеме отговорност, подчертавайки, че в интерес на децата е да бъдат при близките си. 

За една година Франция е подслонила над 10 000 мигранти, желаещи да преминат отвъд Ламанша. Досега Великобритания е приела около 300 непълнолетни мигранти.