Стотици бежанци отказват да напуснат лагера Джунглата във Франция

Бушуващи пожари застрашават живота на мигрантите, останали край Кале

27.10.2016 | 13:33 Редактор: Тодор Петров
Стотици бежанци отказват да напуснат лагера Джунглата във Франция

Стотици бежанци остават в лагера край Кале въпреки твърденията на френските власти, че той е напълно освободен. Сред тях има деца, които няма къде да спят. От понеделник над 5500 нелегални мигранти са извозени към приемни центрове из цялата страна.

В разрушения лагер Джунглата остават жени и деца, които не искат да бъдат настанени в центрове във Франция. 

"В Джунглата съм от два месеца, а моят приятел от две години. Не съм си тръгнал оттук, защото искам да отида във Великобритания. Ще си намеря начин", казва един от обитателите на лагера.

По стар обичай афганистанците палят жилището си преди да го напуснат. Бушуващите пожари изпепелиха лагера и застрашават живота на тези, които са останали. Пламъците привлякоха вниманието на много хора, живеещи в близост до лагера. 

"Проблемът с бежанците във Франция и Европа трябва да бъде разрешен внимателно. Ние приветстваме тези, които идват, защото в тяхната родина има война. Но икономическите мигранти трябва да напуснат. Аз ако отида в Китай, визата ми ще е за определен период. Това е правило", коментира френски гражданин. 

Лагерът Джунглата беше дом на между 6 и 8 000 бежанци. Сега с унищожаването му избледнява надеждата на мнозина от тях да стигнат до Великобритания.