Критикуват Тереза Мей заради бавенето на Брекзит

Британците не искат парите им да бъдат пропилявани от бюрократите в Брюксел, каза Йън Дънкан Смит

21.08.2016 | 14:50
Критикуват Тереза Мей заради бавенето на Брекзит

Британският премиер Тереза Мей бе разкритикувана от бившия министър на пенсиите и трудовата заетост Йън Дънкан Смит, защото бави преговорите за напускане на ЕС.

Йън Дънкан Смит споделя пред британско издание, че обвинява привържениците на кампанията за оставане в ЕС, защото се опитват да забавят активирането на член 50 от Лисабонския договор, с който се поставя началото на процес от две години за напускане на организацията.

По време на изявление Тереза Мей каза, че няма да започне преговорите до края на тази година, макар Смит да я призовава това да стане незабавно в началото на 2017-та година.

"Нека да напуснем ЕС възможно най-скоро, така че да може пълноценно да се радваме на нашата нова независимост", пише Йън Дънкан Смит.

Тереза Мей заяви, че Великобритания няма да бърза, докато не определи ясно целите си при излизането от организацията. 

Лидерите на Германия и Франция коментират, че Великобритания няма да получи специални отстъпки, ако продължи да има достъп на общия пазар, докато Мей настоява, че трябва да се ограничи свободното движение на хората.

От своя страна Йън Дънкан Смит предупреди министрите да не договарят такава форма на сътрудничеството, която ще направи Великобритания отново субект на европейското законодателство. 

"Британнците ясно заявиха на политическия елит, че не искат милиарди от техните заработени с много труд пари да бъдат пропилявани от бюрократите в Брюксел", уточнява Йън Дънкан Смит.