Оланд: Великобритания да избере между свободното движение и ограничената търговия

Той се съгласи да даде време на Великобритания да се подготви за преговорите за Брекзит

21.07.2016 | 23:08 Редактор: Ирина Георгиева
Оланд: Великобритания да избере между свободното движение и ограничената търговия

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че е готов да даде на Великобритания време да се подготви за преговорите за напускане на Европейския съюз, предават AFP и "Фокус".

"Обединеното кралство реши да напусне Европейския съюз. Това е техен избор, тяхна отговорност и ние уважаваме това решение… Не може да има никакви дискусии, никакви предварителни преговори преди преговорите. Но може да има подготовка за тези преговори", добави той.

Великобритания трябва да избере между свободното движение на европейци в страната и ограничената търговия с Европейския съюз, заяви още Оланд.

"Това е най-важният момент... Великобритания трябва да избере: да остане на единния пазар и да запази свободното движение или да има друг статус", обясни той, цитиран от AFP и "Фокус".

Същевременно британският министър-председател Тереза Мей посочи, че тя е решена да договори ограничения за миграцията от Европейския съюз по време на преговорите за напускане на блока. 

"Посланието на британците в техния вот Обединеното кралство да напусне Европейския съюз показа много ясно, че ние трябва да въведем някакъв контрол върху движението на индивиди от държавите от ЕС. Категорична съм, че правителството трябва да изпълни и ще изпълни това за британците", отбеляза Мей след разговорите в Париж с френския президент.