Coface понижава оценката за риска на Китай

Икономиките, пострадали от спада на цените на петрола, са поставени под наблюдение

06.07.2015 | 13:55 Редактор: Мариета Иванова
Coface понижава оценката за риска на Китай

Coface понижава оценката за риска на Китай, а икономиките, пострадали от спада в цените на петрола, са поставени под наблюдение. Много от развиващите се държави се сблъскват с тежестта от понижаването на цените на петрола и затова Coface ревизира прогнозите си за растеж с до 4% при прогнозирани 4.2% през март 2015, посочват от компанията.

 

Междувременно развитите икономики с предвиждан 1.5-2% ръст за 2015 и 2016 г., се възползват от слабото възстановяване, оформящо се в еврозоната.

 

Продължава икономическото развитие в Европа и в Азия

От Coface отбелязват, че перспективата пред Чехия, Португалия и Виетнам от януари 2015 насам вече е позитивна. Експертната оценка е, че страните се развиват добре, а икономиките им са задвижени от потребителските разходи.
Чехия се облагодетелства от икономическото възстановяване в Западна Европа (по-конкретно европейския автомобилен пазар) и рейтингът й се повишава до А3.

Анализирайки опита в разплащанията в Португалия до момента, Coface увеличава рейтинга на Португалия до А4 и потвърждава перспективите, особено за компаниите износители.

Още по темата

Във Виентам се наблюдава повишаване на потреблението на домакинствата заради ниската инфлация и повишеното доверие на потребителите. Външните рискове намаляват, а валутните резерви се подобряват.

Канада, Алжир и Габон са засегнати от ниските цени на петрола

Страните, износителки на въглеродни продукти, страдат от последствията от зависимостта си в петролния сектор, сочи експертният анализ.

Coface поставя оценката А1 на Канада в негативна перспектива, което се дължи на понижението в цените на петрола, рисковете, свързани със сектора на недвижимите имоти и отрицателния растеж през първото тримесечие на годината.
Рейтингът на Алжир – А4, също е с негативна перспектива. Спадът в цените на петрола има отрицателно въздействие върху текущата сметка. Ако те останат на тези равнища, активността в страната ще остане слаба.

В Габон силната зависимост от петрола ще се прояви в забавяне на икономическата активност с до 4% през 2015 – в сравнение със средно 5.4% за изминалите години.

Икономиката на Мадагаскар страда от продължаващата политическа нестабилност в страната. Рейтингът С също е поставен в негативна перспектива.

Нивата на корпоративен дълг в Китай създават безпокойство
 
С негативна перспектива от януари 2015 г., рейтингът на Китай вече е понижен от Coface до А4. Нивото на частния дълг на страната се увеличава предимно заради компаниите в страната – на ниво 207% от БВП през 2014 г., сравнено със 130% през 2008 г. според МВФ. Това ниво се смята за тревожно и е далеч по-високо от нивата в други развиващи се страни. Така платежоспособността на компаниите в нестабилните сектори може да бъде засегната – производителите на цимент, химикали и стомана са отслабени от свръх капацитета им.